Seppo Honkonen
POHJOLAN MIELETÖN HISTORIA

Eli kuinka selvitä Pohjois-Suomessa

Jo vuosisatojen ajan tutkimusmatkailijat, taiteilijat ja kirjailijat ovat pyrkineet kuvaamaan Pohjolan äärimmäisiä olosuhteita ja omanlaistaan kansaa teoksissaan. Ja yhtä kauan he ovat epäonnistuneet kuvauksissaan upeasti. Joko mukana on liikaa Lapin lisää tai tekijä ei ole edes vaivautunut paikan päälle. Mekään emme tyydy vähempään etsiessämme perimmäistä totuutta Pohjolasta!

Tälle tutkimusmatkalle on katsoja kutsuttu lämpimästi mukaan! Luvassa on upeita tunnelmakuvia, reipasta yhteislaulua ja pähkähullua matkaseuraa. Rinkkaan on pakattu paikallisia musiikkiherkkuja, vähän miestä väkevämpää huumoria ja aivan kaikki Lapissa kuvatut poliisisarjat.

Näytelmässä näemme kymmenien toinen toistaan historiallisempien henkilöiden esiinmarssin. On taiteilijoita Leinosta Kiantoon, Mukasta Liksomiin ja Peteliuksesta Toripolliisiin. On poliitikkoja ja muita kansakunnan kaapin päälle kiivenneitä.  Kukapa heistä jättikään merkittävimmän jäljen Pohjois-Suomen historiikin sivuille? Mistä on Pohjois-Suomi tehty ja miten siellä selvitään?

Revyttelevä kreisi komedia.

Arviot
”Temmellyskenttänä on Lapin ja Perä-Pohjolan lisäksi Oulu ja Kajaani. Yhdeksi yhdistäväksi säikeeksi on kuitenkin valittu Lapin Kansan äänestys vuosisadan lappilaisesta. Listapoiminnat ovat aika mielivaltaisia, vaikka hahmojen nokittelu sijoituksestaan tuokin toistuvaa hupia.”
”Toisaalta asiaakin on ilo kuulla. Esko Valtaojan (Suvi Hurme) luento tempaa mukaansa, vaikka hän vain istuu pulpetissa ja antaa Voltairen ja Maupertuis´n uhitella.”
– Tenka Issakainen Lapin Kansa 30.01.2024

 

Kantaesityksen ensi-ilta 27.1.2024
Kemin Teatteri
Sauvosaarenkatu 4
30 €, 27 €, 20 €, ja 15 €
Esityksen kesto väliaikoineen n. 2 tuntia.

Työryhmä

Käsikirjoitus, ohjaus & lavastus Seppo Honkonen
Pukusuunnittelija Kaisa Niva
Rooleissa Laura Eskola, Olli Halttu, Tuija Hanhikoski, Suvi Hurme, Jaana Joensuu ja Antti Kyllönen
Esitysoikeuksia valvoo tekijä itse.

 

Linkki lehdistökuviin. Kuvat: Nina Susi

Voltaire – Laura Eskola, Elisabeth Planström – Tuija Hanhikoski, Tutkimusmatkaaja – Olli Halttu, Christine Planström – Jaana Joensuu, Maupertuis - Antti Kyllönen, Esko Valtaoja – Suvi Hurme