Ajankohtaista

Pohjoiset teatteripäivät Kemin Teatterissa 27.-28.5.2024

Pohjoiset teatterit kokoontuvat pitkän tauon jälkeen Kemin Teatteriin ja kaksipäiväiseen tapahtumaan odotetaan noin 140 teatterialan ammattilaista Oulun teatterista, Kajaanin kaupunginteatterista, Rovaniemen Teatterista ja Kemin Teatterista.

Tämänkertaisten teatteripäivien pääteemoina ovat vertaiskohtaamiset, yhteistyö ja tulevaisuuden visiointi eli kurkistamme pohjoisten teattereiden tämän päivän työhön mutta myös varaudumme tulevaisuuteen. Päivillä keskustellaan ammattikunnittain ajankohtaisista teemoista mm. kokonaisvaltaisesta työhyvinvoinnista, teattereiden strategioista sekä vertaillaan kuntien rahoituksia, tuotantoprosesseja ja riskienhallintaa tulevaisuutta ajatellen. Ryhmäkeskustelut avataan teatteripäivien osallistujille yhteisesti, mutta niistä keskustellaan myös loppupaneelissa, joka järjestetään tiistaina 28.5.2024 klo 10.30-12.00.

Teatteripäivien vierailevina puhujina olivat psykologi Hannamaija Rauhala, Verkatehdas Oy:n toimitusjohtaja Janne Auvinen, joka on juuri valittu Tampereen Työväen Teatterin toimitusjohtajaksi, Suomen Teatterit ry toimitusjohtaja Kaisa Paavolainen sekä Näyttelijäliiton puheenjohtaja Antti Timonen.

Paneelikeskustelun teemana on Pohjoisten teattereiden vahvuus. Paneelin vetäjänä ja moderaattorina toimii Verkatehdas Oy:n toimitusjohtaja, tuleva Tampereen Työväen Teatterin toimitusjohtaja Janne Auvinen ja paneeliin ovat lupautuneet keskustelemaan Suomen Teatterit ry:n toimitusjohtaja Kaisa Paavolainen, Suomen Näyttelijäliiton puheenjohtaja Antti Timonen, taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio ja näyttelijä Tuula Väänänen Oulun teatterista, toiminnanjohtaja Sari Alatalo ja taiteellinen johtaja Riku Innamaa Rovaniemen Teatterista, teatterinjohtaja Anni Mikkelsson ja näyttelijä Vera Veiskola Kajaanin kaupunginteatterista sekä taiteellinen johtaja Petri Jäärni ja puvustaja Elina Vasko Kemin Teatterista.

Pohjoiset teatteripäivät kokoontuivat vuosikymmeniä epäsäännöllisen säännöllisesti, ensin perinteen katkaisi lama ja viimeksi 2020 maailman pysäyttänyt korona ja sen tuomat rajoitukset ja sulut kulttuurialalle. Nyt kun Kemin Teatteri sai vihdoin omat tilat vuosia kestäneen väistötiloissa toimimisen jälkeen, oli aika kutsua naapuriteatterit kylään ja virittää Pohjoisten teatteripäivien perinne uudelleen.   

Kemin Teatteri on Meri-Lapin Teatteriyhdistyksen ylläpitämä seutukunnan ainoa ammattiteatteri, jossa vakituista henkilökuntaa on 21-24 henkilöä ja jota johtavat toiminnanjohtaja ja taiteellinen johtaja. Toiminta-alueena on Meri-Lapin alue. Teatterin toimintaa ohjaavat arvot, ammattitaito, jatkuva kehittyminen, alueellisuus ja yhteisöllisyys.

Lisätietoja: Toiminnanjohtaja Mari Niskanen, p. 040-8388031.

Kemin Teatterin taiteelliseksi johtajaksi Jouni Rissanen

Jouni Rissanen on toiminut aiemmin mm. neljän ja puolen vuoden ajan Savonlinnan Teatterin
johtajana (2019-2023) ja hänellä on monipuolinen ohjaajakokemus niin ammattiteattereissa
kuin harrastajateattereissakin ympäri Suomen. Kestilästä kotoisin oleva Rissanen on myös hei-
näkuussa järjestettävän Hailuoto Teatterifestivaalin organisaattori ja perustaja. Koulutuksel-
taan Jouni Rissanen on teatteri-ilmaisun ohjaaja/artenomi, mutta myös lastentarhaopettaja
kasvatustieteen opintoineen ja hänellä on laajat teatteritaiteen opinnot Teakin pedagogiikan
laitokselta.

Kemin Teatterin taiteellisen johtajaksi haki määräaikaan mennessä 14 henkilöä, joista Meri-La-
pin Teatteriyhdistyksen hallituksen nimittämä haastatteluryhmä kutsui viisi henkilöä haastat-
teluun: Erika Hast, Tero Heinämäki, Seppo Honkonen, Jouni Rissanen ja Iiristiina Varilo. Haa
tattelut toteutettiin huhtikuun alussa ja haastatteluryhmän yksimielinen esitys uudeksi Kemin
Teatterin taiteelliseksi johtajaksi Meri-Lapin Teatteriyhdistyksen hallitukselle oli Jouni Rissa-
nen. Päätös tehtävään valitusta tehtiin Meri-Lapin Teatteriyhdistyksen hallituksen kokouksessa
tiistaina 23.4.2024.

Taiteellisen johtajan tehtävä alkaa 1.1.2025, tehtävä on määräaikainen kolmen vuoden sopi-
mus, jonka lisäksi on mahdollisuus optiovuoteen (3+1).

Kemin Teatteri on Meri-Lapin Teatteriyhdistyksen ylläpitämä seutukunnan ainoa ammattiteat-
teri, jossa vakituista henkilökuntaa on 21-24 henkilöä ja jota johtavat toiminnanjohtaja ja tai-
teellinen johtaja. Toiminta-alueena on Meri-Lapin alue. Teatterin toimintaa ohjaavat arvot, am-
mattitaito, jatkuva kehittyminen, alueellisuus ja yhteisöllisyys.

Rosa Liksomin Väylä Kemin Teatteriin syksyllä 2024 – Ensimmäiset esitykset myynnissä

Rosa Liksomin Finlandia ehdokas ja lukija-Finlandian voittajateos Väylä saa kantaesityksen Kemin Teatterissa Tuomo Rämön ohjaamana ja sovittaman

Romaani kertoo Lapin sodan ajasta, jolloin kymmenet tuhannet ihmiset joutuivat hylkäämään kotinsa. Keskiössä on kotitilansa karjaa kuljettava tyttö, jonka perheen sota on hajottanut.

Rosa Liksomin romaaniin perustuva esitys kuvaa, miltä maailman mullistus näyttää pienempien silmin. Kyseessä on rujonkaunis kasvukertomus, jossa metsän polut ovat yhtä tärkeitä kuin pommikoneiden kumu. Vuoden mittainen tarina siitä, miltä tuntuu jättää kotinsa. Ja palata takaisin.

Olima selvihneet tähän pisteeseen asti. Eessä oli pakko olla jotaki parempaa.

Tuomo Rämö on teatteriohjaaja, joka on urallaan tehnyt lukuisia vaativia näyttämösovituksia, ja jonka Lappeenrannan kaupunginteatteriin tekemä ohjaus ja sovitus Viimeinen Atlantis nähtiin edellisen kerran järjestetyn Tampereen Teatterikesän pääohjelmistossa vuonna 2023. Samana vuonna esitys voitti myös vuoden esityksen Thalia-palkinnon. Rämö on Lappeenrannan kaupunginteatterin lisäksi ohjannut mm. Tampereen Teatterissa ja Turun kaupunginteatterissa ja toiminut myös Teatteri Jurkan taiteellisena johtajana.

Näytelmässä nähdään vierailijana Kemin kaupunginteatterista eläköitynyt ja siellä työnsä 40 vuotta sitten aloittanut Sirpa Filppa, joka tekee paluun Kemissä teatterin näyttämölle. Rooleissa Sirpa Filpan lisäksi nähdään Laura Eskola, Olli Halttu, Suvi Hurme ja Antti Kyllönen sekä uutena näyttelijänä tulevana kautena aloittava Helena Puska. Näytelmän lavastaa Kaisa Niva ja puvustaa Elina Vasko. Näytelmän ensi-ilta on 18.9.2024.

Liput Kemin Teatterin lippukassa, puh. 040 550 9911 ja www.lippu.fi.

Kemin Teatteri on äärimmäisen iloinen saadessaan tuoda Rosa Liksomin Väylä-teoksen näyttämölle ensimmäisenä Suomessa. ”Rosa Liksom on ollut itselleni yksi suurimmista kirjallisista vaikuttajista. Olen äärimmäisen iloinen saadessamme tuoda näyttämölle tämän teoksen, joka tässä ajassa puhuttaa koko ajan entistäkin enemmän”, toteaa teatterin taiteellinen johtaja Petri Jäärni.

Kemin Teatteri julkaisee koko syksyn ohjelmiston vielä toukokuun alussa, jolloin kaikki liput tulevat myyntiin.

Kemi-palkinto 2023 Meri-Lapin Teatteriyhdistys ry:lle

Kulttuuri- ja tiedesäätiö Kemi 2000 ja Kemin kaupunki ovat päättäneet myöntää vuoden 2023 Kemi-palkinnon Meri-Lapin Teatteriyhdistys ry:lle. Palkinto on arvoltaan 1000 € ja se jaetaan yhdeksännen kerran.

Kemi-palkinto voidaan myöntää kemiläiselle yksityishenkilölle, yhdistykselle, yritykselle tai muulle yhteisölle, jonka katsotaan parantaneen kemiläisten elämänlaatua, palvelua ja myönteistä kaupunkikuvaa.

Meri-Lapin Teatteriyhdistys palkitaan sitkeästä työstä ammattimaisen teatteritoiminnan jatkamiseksi Kemissä. Kemin Teatteri jatkaa siitä, mihin kunnallisen Kemin kaupunginteatterin toiminta päättyi. Teatteriyhdistys ry:n työn ansiosta alueen asukkailla on edelleen mahdollista nähdä ja kokea alan ammattilaisten voimin toteutettua, monipuolista teatteritaidetta.

KEMIN TEATTERIN LIPPUKASSA AVOINNA

Kemin Teatterin lippukassa on avoinna ke – pe klo 11 – 16 ja tunti ennen esitystä.
Käyntiosoite, Sauvosaarenkatu 4. Puh. 040 550 9911

Teatterin toimisto palvelee varausasiakkaita puhelimitse arkisin klo 10 – 14. Puh 040 550 9911

Lippuja voi ostaa Kemin Teatterin esityksiin www.lippu.fi palvelusta.


SUOMEN KULTTUURIRAHASTO PALKITSI MERI-LAPIN TEATTERIYHDISTYKSEN

OLAVI VEISTÄJÄ -PALKINTOPERUSTELUT

Olavi Veistäjä -palkinto, 10 000 euroa, myönnetään Meri-Lapin Teatteriyhdistys ry:lle. Yhdistyksen ylläpitämä Kemin Teatteri jatkaa siitä, mihin täyskunnallisen Kemin kaupunginteatterin toiminta päättyi. Yhdistyksen muodostavat pääosin Kemin kaupunginteatterin työntekijät, jotka ovat sinnikäs joukko taiteen puolustajia. He onnistuivat pelastamaan Meri-Lapin alueen ainoan ammattiteatterin, vaikka umpikuja jo häämötti.

Monet kaupungin päättäjistä olivat valmiit katkaisemaan Kemissä 75 vuotta jatkuneen ammattiteatteritoiminnan. Teatteri pelastui sen henkilökunnan järkähtämättömän tulevaisuudenuskon, periksi antamattoman asenteen ja alueen teatteritarjonnan eteen tehdyn työn ansiosta. Kemissä teatteri on vuosikymmeniä ollut monipuolista ja taiteellisesti tasokasta. Toimintaa kohtasivat viime vuosina kuitenkin valtavan suuret ongelmat, jotka johtuivat esitystilojen menetyksistä sekä koko kaupunkia kohdanneista suurista rakennemuutoksista.

Meri-Lapin Teatteriyhdistys ry:n tekemä työ takaa alueen asukkaille valtakunnallisesti tasa-arvoisen taidetarjonnan ja varmistaa ammattilaisvoimin toteutetun monipuolisen esittävän taiteen saavuttamisen eri ikäryhmille. Oman teatterin puolesta tehty työ on kaikille siihen osallistuneille valtava taisteluvoitto. Uusi Kemin Teatteri ja sen henkilökunta on todistanut tahtotilansa, selviytymiskykynsä ja yhteisöllisyytensä.